Multe persoane se pot simți triste sau nefericite câteva zile, dar când ești deprimat, aceste sentimente nu dispar și pot dura săptămâni sau luni. Depresia este o problemă gravă de sănătate mintală care poate afecta pe oricine, indiferent cât de puternic simți că ar trebui să fii sau ceilalți vor să fii. Depresia afectează oamenii în moduri diferite și poate provoca o mare varietate de simptome, deși cele enumerate mai jos sunt unele dintre cele mai frecvente simptome:
- Tristețe persistentă și dispozițe scazută
- Pierderea plăcerii în activități care erau plăcute în trecut
- Te simți fără speranță
- Senzație de anxietate
- Ușor iritabil cu ceilalți
- Gânduri de rănire sau sinucidere
- Neglijarea aspectului fizic
- Motivație scăzută
Majoritatea persoanelor care se simt deprimate, pot prezenta și unele simptome fizice, inclusiv:
- Senzație de oboseală constantă
- Somn deranjat (inclusiv dormit prea mult sau prea puțin)
- Pierderea poftei de mâncare
- Putere sexuală redusă sau deloc
Multe persoane cu depresie pot prezenta, de asemenea, simptome de anxietate. Depresia poate varia în ceea ce privește severitatea sa (ușoară, moderată și severă). Există, de asemenea, diferite tipuri de depresie, inclusiv tulburarea afectivă bipolară, depresia post-natală și depresia psihotică.
Tratament pentru depresie
Combinația de medicamente antidepresive și terapie psihologică s-a dovedit a fi cea mai eficientă pentru tratamentul depresiei. În ceea ce privește terapia psihologică, folosesc tehnici din terapia cognitiv comportamentală care conține abordări terapeutice eficiente pentru tratarea depresiei.
Dacă sunteți interesat să explorați mai multe despre origininea depresiei dvs., schema de terapie cu care lucrez este deosebit de utilă dacă sunteți, în general, o persoană predispusă la gândire negativă și pesimistă. Vom discuta împreună care va fi cea mai potrivită abordare terapeutică pentru dvs., în funcție de natura dificultăților cu care vă confruntați., de gravitatea acestora și de durata în care sunteți dispus să vă angajați în terapie.